Τρίτη, 31 Ιουλίου 2012

Πετονιές και νήματα


Στο ψάρεμα η πετονιά είναι η άμεση επαφή μας με το ψαρί, είναι το μέσο που συνδέει δυο διαφορετικούς κόσμους τον γήινο με τον θαλάσσιο. Οι πετονιές που θα χρησιμοποιήσουμε και κυρίως η ποιότητά τους παίζουν έναν από τους βασικότερους ρόλους για την επιτυχία των ψαρεμάτων μας. Με την πάροδο των χρόνων η εξέλιξη της τεχνολογίας μας έχει δώσει πετονιές υψηλών στάνταρ όσον αφορά το μέγεθος και την θραύση τους.

Το νάιλον είναι η βασική συνθετική ύλη στις πετονιές, ενώ υπάρχουν και άλλα  χημικά μείγματα που καθορίζουν την ποιότητα και τη μορφή τους, όπως η σιλικόνη, ή το τεφλόν. Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολύ καλές  ποιοτικά πετονιές με προγραμματισμένη ελαστικότητα και σκληρότητα, με θραύσεις «γραμμικές» και «στον κόμπο» πάρα πολύ λεπτές, με έλλειψη μνήμης στο στρίψιμο, απωθητικές στο νερό και με μεγάλη αντοχή στο γδάρσιμο και στο μάγκωμα των μολυβιών. Επίσης η ελαστικότητα και η σκληρότητα.

Η επιλογή της κατάλληλης πετονιάς
Ο υψηλός στόχος για την κατασκευή μίας πετονιάς,  είναι η λεπτότητα και το  υψηλό όριο  θραύσης. Αυτό  όμως μπορεί να παίξει και  αρνητικό ρόλο σε σχέση με την  ελαστικότητα, η οποία με τη σειρά της έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία όταν η πετονιά τυλίγεται ή όταν εκτοξεύεται για παράδειγμα, από την μπομπίνα ενός μηχανισμού.

Εκτός από το όριο θραύσης σημαντικό ρόλο παίζει  η ελαστικότητά της, ώστε να υπάρχει ανοχή στο ξαφνικό σκίσιμο πριν την τελική θραύση. Η ελαστικότητα πάλι της πετονιάς μειώνει την ευαισθησία στο τσίμπημα του ψαριού όταν η ποσότητα που βρίσκεται έξω από το μηχανισμό είναι αρκετή.
Οι πετονιές που έχουν κάποια ελαστικότητα  κρατάνε καλύτερα τυλιγμένες στην μπομπίνα του καλαμιού, ενώ οι σκληρές μπορεί ανά πάσα στιγμή να ισιώσουν και να βγουν από την μπομπίνα φράζοντας με μερικές σπείρες τον πρώτο οδηγό του καλαμιού, δημιουργώντας ακόμη ξαφνικά μπερδέματα, ή  και κόμπους.

Από αυτά συνεπάγεται ότι η επιλογή της κατάλληλης πετονιάς είναι γινόμενο παραγόντων που εμείς  θα ορίσουμε. Κρατώντας τη ανάμεσα στο δείκτη και τον αντίχειρα, θα πρέπει να έχουμε την αίσθηση ακριβείας που δηλώνει ο κατασκευαστής του συγκεκριμένου προϊόντος, ενώ  παίρνοντας περίπου ένα μέτρο μήκος στα χέρια μας, δοκιμάζουμε την ελαστικότητα και τη θραύση.

Στα όρια των 25%, όλες οι ελαστικότητες είναι καλές, ενώ ο καλύτερος όμως συνδυασμός ελαστικότητας και θραύσης θεωρείται ότι είναι γύρω στο 15%.
Πρακτικά, όσον αφορά την ελαστικότητα, φτάνει να τεντώσουμε την πετονιά με τα δύο τα χέρια μέχρι εκεί που σπάει. Αν η πετονιά μακραίνει λίγα εκατοστά, σημαίνει καθαρά ότι είναι σκληρή και είναι κατάλληλη για τη δημιουργία  παράμαλλων. Αν όμως μακραίνει πολύ, σημαίνει ότι η πετονιά είναι πολύ μαλακή, άρα ελαστική.


Δοκιμή θραύσης και χρώματα
Η δοκιμή θραύσης γίνεται «χωρίς κόμπο» και «με κόμπο». Για τη δοκιμή «χωρίς κόμπο» όπως  προαναφέραμε φτάνει να τραβήξουμε δύο σημεία της πετονιάς μέχρι εκεί που θα σπάσει, με προσοχή ώστε  να μην κόψουμε το χέρι μας. Ο κόμπος για να σφιχτεί καλά, πρέπει να είναι πάντα βρεγμένος, όπου  μειώνεται η θραύση του περίπου  κατά 15% . Αν το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο, σημαίνει ότι η συγκεκριμένη πετονιά είναι ακατάλληλη. Οι σκληρές πετονιές θεωρητικά είναι και οι πιο γερές, αν όμως δεν έχουν έστω κι ένα μικρό βαθμό ελαστικότητας, σπάνε με το παραμικρό.

Όσον αφορά τις χρωματιστές πετονιές για τους μηχανισμούς, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, ίσα ίσα που έχουμε και οπτική επαφή. Όσον αφορά όμως τα παράμαλλα, θα πρέπει να προτιμήσουμε  τα πάλ χρώματα - αν όχι το διαφανές - όπως το πράσινο, το καφέ ή το γαλάζιο.

Προσοχή
Αν ξετυλίγοντας ένα καινούριο καρούλι πετονιάς παρατηρήσουμε ατέλειες, καλύτερα να μη το χρησιμοποιήσουμε. Αν δηλαδή η πετονιά παρουσιάζει κάποιες ανοικτόχρωμες ρωγμές, σημαίνει, ότι είναι «ραγισμένη», άρα πρέπει να αντικαταστήσουμε ή να αφαιρέσουμε το συγκεκριμένο κομμάτι. Εάν κάποια τμήματα της πετονιάς δεν είναι διαφανή όπως η υπόλοιπη, αυτό σημαίνει ότι είναι «τραυματισμένη», οπότε και αυτή μας είναι άχρηστη. Φυσικά είναι σαφές ότι στις περιπτώσεις της στριμένης ή «βιρινιασμένης» πετονιάς χρειάζεται άμεση αλλαγή.

Τέλος προσέξτε τα χαρακτηριστικά του κατασκευαστή επάνω στην πετονιά. Αν θέλετε να αγοράσετε για παράδειγμα πετονιά από fluorocarbon  να μην υπάρχει η λέξη «coated» διότι σημαίνει ότι είναι «βαμμένη»  και όχι μασίφ. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι φθηνότερη και φυσικά δεν θα διαθέτει τα χαρακτηριστικά της «αόρατης πετονιάς», διότι ο δείκτης διαθλάσεώς της  είναι διαφορετικός.

Για γέμισμα
Κάτι που πρέπει να γνωρίζουμε για τις πετονιές που γεμίζουν τις μπομπίνες μας είναι ότι πρέπει να είναι από σιλικόνη. Οι σιλικονούχες πετονιές προσφέρουν μαλακότητα και προσδίδουν μικρή τριβή στα δαχτυλίδια κατά την βολή, μεγάλη αντοχή στον ήλιο και στο αλάτι. Δηλαδή, θα πρέπει να τις διαλέξουμε με βάση εκείνες τις συνθήκες που θα προσδιορίσουν το ψάρεμα μας. Συνήθως στο Surf Casting χρησιμοποιούμε χρωματιστές πετονιές και αυτό για να διακρίνουμε σε ποιο μέρος και με ποιο καλάμι ψαρεύουμε για την αποφυγή μπερδεμάτων κατά την ανάκτηση.

Όταν ψαρεύουμε την νύχτα διαλέγουμε πετονιές χρώματος άσπρου, κίτρινου κτλ. Διαφορετικά την ήμερα βάζουμε μαύρες, μπλε κτλ. Σε περίπτωση που ψαρεύουμε και βραδύ και μέρα βάζουμε κόκκινες, πορτοκαλί πράσινες. Άλλη επιλογή που πρέπει να κάνουμε είναι η διάμετρος που θα χρησιμοποιήσουμε, έτσι χωρίζουμε τις πετονιές βάσει της διαμέτρους τους σε λεπτές (0.16-0.22), μέτριες (0.23-0.30) και χοντρές (0.31-0.40).

Τις λεπτές συνήθως τις βάζουμε για να ψαρεύουμε σε μεγάλες αποστάσεις με αμμουδιά, για μουρμούρες, γλώσσες, τσιπούρες. Σε μεικτούς βυθούς βάζουμε μέτριες για να μπορούμε να τις ζορίσουμε λίγο παραπάνω σε πιθανόν σκαλώματα η σε τριβές τις πετονιάς σε βράχια ξερές κτλ. Επίσης τις χρησιμοποιούμε σε αμμουδιά αν έχουμε σκοπό να ψαρέψουμε μεγάλα θηράματα. Οι χοντρές χρησιμοποιούντα όταν ψαρεύουμε με ζωντανό η ψαροδόλια, εκεί δηλαδή που στοχεύουμε σε μεγάλα και δύσκολα ψάρια.
Πρέπει όμως να ξέρουμε ότι όσο πιο χόντρη είναι η πετονιά μας τόσο μειώνουμε την απόσταση της βολής μας, καθώς επίσης οι χοντρές πετονιές στον πολύ αέρα η κύμα έχουν μεγαλύτερη αντίσταση έτσι είναι πιο εύκολο να ξεσύρουν. Η επιλογή είναι δίκια σας ανάλογα το ψάρεμα που θέλετε να κάνετε.

Για κατασκευές
Shock leader
Το shock leader πρέπει να είναι σε μήκος δυο φορές όσο είναι το καλάμι και η διάμετρος του καθορίζετε από το βάρος του μολυβιού που θα χρησιμοποιήσουμε. Παρακάτω μπορείτε να δείτε τις αναλογίες. Όταν χρησιμοποιούμε νήμα για  shock-leader έχετε υπόψη ότι με νήμα 0.25 πετάμε μολύβι 175γρ και οπωσδήποτε γατάκι για το δάχτυλο.
μολύβι από 080 έως 100 gr = πετονιά 0.35-0.40
μολύβι από 100 έως 130 gr = πετονιά 0.40-0.45
μολύβι από 130 έως 150 gr = πετονιά 0.45-0.50
μολύβι από 150 έως 175 gr = πετονιά 0.50-0.60
Βέβαια, η αντιστοιχία του παραπάνω πίνακα εξαρτάτε πάντα και από την ποιότητα της πετονιάς που θα χρησιμοποιήσουμε.

Αρματωσιές
οι αρματωσιές πρέπει να έχουν την ίδια η μεγαλύτερη διάμετρο από αυτή που έχει το shock-leader.

Παράμαλλα
Όσο αφορά τα παράμαλλα πρέπει να λάβουμε υπόψη  τρεις μεταβλητές, ένταση της θάλασσας, διάμετρο του παράμαλλου και το μήκος του παράμαλλου. Σε συνδυασμό αυτών των τριών βρίσκουμε για το ψάρεμα μας αυτό που δουλεύει καλύτερα. Σε γενικές γραμμές προτιμούμε παράμαλλα fluorocabon, κατόπιν βάση του ψαριού που θέλουμε να κυνηγήσουμε και τις συνθήκες που επικρατούν βάζουμε ανάλογο μήκος και διάμετρο.

Πηγές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου