Τρίτη, 6 Μαΐου 2014

ΤσέρουλαΗ τσέρουλα είναι εκλεκτός μεζές, κατάλληλος για τσίπουρο ή ρακί, πλούσιος στις θάλασσες της Μεσογείου! Συγγενεύει με τη μαρίδα και τη μένουλα, αν και πολλοί υποστηρίζουν ότι μένουλα και τσέρουλα είναι το ίδιο ψάρι. Η τσέρουλα είναι ψάρι της οικογένειας των μαινιδών, της κλάσης των οστεϊχθυών.

Έχει μήκος 12-15 εκ. το πολύ. Από 15 και πάνω είναι σχεδόν πάντα αρσενικές. Χρώμα: σταχτιά πλευρά, καστανή ράχη, πιο ανοιχτή κοιλιά. Την εποχή που ζευγαρώνουν η ράχη των αρσενικών γίνεται καστανοκίτρινη και στα πλευρά παρουσιάζονται 3-4 ταινίες γαλάζιες, η πάνω συνεχίζεται και στο μέτωπο και σχηματίζει ανάμεσα στα μάτια ένα γαλαζοπράσινο, αστραφτερό πέταλο, περίπου μισό εκατοστό φάρδος. Όλες έχουν μια μαύρη βούλα στο πλευρό.

Τα λέπια τους είναι πολύ μικρά, στην πλευρική γραμμή 70-90. Οι θηλυκές ξεχωρίζουν απ’ τις αρσενικές από το σώμα τους που είναι πιο στενό και σβέλτο, πτερύγια πιο κοντά και διάφανα. Και στα πλευρά δεν έχουνε γαλάζια στίγματα ή ταινίες παρά μόνο τη μαύρη κηλίδα στο πλευρό.

Όταν πλησιάζει η εποχή για ζευγάρωμα η αρσενική σκάβει με την ουρά ένα μικρό λάκκο στην άμμο ή στη λάσπη, εκεί στέκεται σχεδόν ακίνητη, χυμά με τεντωμένα τα πτερύγια, διώχνει κάθε ξένον αρσενικό. Οι θηλυκές τριγυρίζουν κατά ομάδες με ανοιχτά πτερύγια πάνω απ’ τις φωλιές των αρσενικών, που απέχουν 6 μ. περίπου η μια απ’ την άλλη. Τότε οι αρσενικές κολυμπούν προς τα πάνω λοξά, φανερώνουν το γαλαζοπράσινο πέταλο του κεφαλιού τους, ύστερα κλίνουν και προς τα πλάγια με πολλά παιχνίδια για να προσελκύσουν ένα ταίρι. Γεννούν τ’ αυγά τους Μάιο - Αύγουστο και μετά πέντε ως επτά μέρες βγαίνει ο γόνος.

Είναι άφθονες στις ελληνικές θάλασσες, ζούνε κοπαδιαστά σε βάθος 6-30 μ., τις ψαρεύουν οι τράτες τέλη Αυγούστου, πιάνονται και με καθετή με πολύ ψιλό αγκίστρι. Το χειμώνα είναι παχειές, το κρέας τους πολύ νόστιμο!

Η τσέρουλα είναι ένα παμφάγο μικρό ψαράκι που ότι κι αν δολώσουμε θα πιαστεί στα εργαλεία μας. Μερικές φορές μάλιστα είναι τόση η λαιμαργία της, που ορμά ακόμη και σε αγκίστρια χωρίς δόλωμα. Τη συναντάμε όλες τις εποχές, αλλά κυρίως το χειμώνα που γιαλώνει στα ρηχόνερα. Την αναζητούμε συνήθως σε πάγκους με βάθος το πολύ εικοσιπέντε μέτρων, όπου συγκατοικεί με τους σπάρους και τα λυθρίνια.

Τι θα απογίνει με το νέο νομοσχέδιο έκτρωμα;

Με το σχέδιο νόμου για τους αιγιαλούς που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, αίρονται όλοι οι περιορισμοί που υπήρχαν ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες και ανοίγει ο δρόμος για την χωρίς όρους οικονομική τους εκμετάλλευση.

Με το προηγούμενο καθεστώς, το οποίο η ίδια κυβέρνηση είχε φροντίσει από την αρχή της θητείας της να προσαρμόσει στις ορέξεις των επιχειρηματιών, είχαν ήδη μειωθεί οι περιορισμοί στην κατάληψη των παραλιών από ξαπλώστρες, θαλάσσια σπορ, καντίνες κ.λπ. σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Με το νέο σχέδιο νόμου όμως το υπουργείο φαίνεται πως ξεπέρασε και τον ίδιο τον εαυτό του.

Ακόμη και οι ανεπαρκείς περιορισμοί που είχαν απομείνει όπως το μέγιστο μήκος 500 μέτρων που μπορούσαν να καταλαμβάνουν οι επιχειρήσεις, η υποχρεωτική ζώνη 100 μέτρων ελεύθερης πρόσβασης , η ελεύθερη ζώνη ακριβώς μπροστά από τη θάλασσα ώστε να εξασφαλίζεται η άνετη μετακίνηση των κολυμβητών, πλέον δεν αναφέρονται στο νέο σχέδιο νόμου.

Ταυτόχρονα αφαιρέθηκαν οι σαφείς αναφορές για την προστασία της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στις παραλίες κάτι που δείχνει τις προθέσεις του υπουργείου και ανοίγει το δρόμο για την περιορισμένη και επί πληρωμή πρόσβαση σε αυτές.

Όταν οι επιχειρήσεις δεν έχουν όριο στο κομμάτι του αιγιαλού που μπορούν να χρησιμοποιήσουν είναι αυτονόητο ότι σε παραλίες-φιλέτα η δωρεάν πρόσβαση πολύ σύντομα θα αποτελέσει παρελθόν. Ξενοδοχεία, μπαρ, και γειτονικές στον αιγιαλό επιχειρήσεις, θα  μπορούν πλέον να εκμεταλλεύονται την παραλία με μόνο γνώμονα το κέρδος που μπορούν να αποκομίζουν, χωρίς μάλιστα να απαγορεύεται η παραχώρηση αποκλειστικής χρήσης αιγιαλού και παραλίας σε επιχειρήσεις.

Αν το …όραμά τους είναι να γίνει και η Ελλάδα όπως στη φωτογραφία παραπάνω έχουν σκεφτεί τις επιπτώσεις στη θαλάσσια πανίδα; Η μικρή τσέρουλα στο χέρι είναι ενός ανθρώπου είναι στο χέρι ενός γίγαντα. Ποια θα μείνει κοντά στις ακτές και πως το περιβάλλον θα μείνει το ίδιο με το σημερινό στο οποίο ζει; Όποιος έχει διαπιστώσει τη φθίνουσα πορεία τις τελευταίες δεκαετίες σε ψάρια στις θάλασσες της χώρας μας, αντιλαμβάνεται πολύ καλά τις εγκληματικές ενέργειες ενός πολιτικού προσωπικού, που το μόνο που σκέφτεται είναι η εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων με σκοπό το χρήμα…

Πηγές
http://shimanogreece.blogspot.gr/2012/09/blog-post_11.html
http://www.homefood.gr/fishes/fish.asp?l=212&id=30
http://www.kefalonitikanea.gr/2014/04/blog-post_4413.html#.U2NHg4GSwrX
http://www.theguardian.com/world/gallery/2009/jun/01/spain-construction#/?picture=348167369&index=9

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου